Een flinke groep die als hobby juwelen maken heeft, wil graag dat er meer zorg komt voor de herkomst van de spullen die zij gebruiken. Zij roepen op dat hobbyisten erop moeten toe zien dat zij alleen maar met fair trade spullen werken als zij de juwelen gaan maken. Wanneer de stenen en dergelijke die in de armbanden en kettingen verdwijnen van over de gehele wereld komen kan het immers soms weleens zo zijn dat dit niet het geval is. Hier moet beter op gelet worden vinden de juwelenmakers. Het is immers allang goed mogelijk om alle spullen gecertificeerd te bestellen en ontvangen.

Afrika, Amerika en Azië

In een gemiddelde ketting kunnen zomaar producten van drie verschillende continenten worden verwerkt. Zo zijn er bijvoorbeeld stukjes speciaal papier uit oerwouden. Er is keramiek uit landen als Kenia, hout dat van de Filipijnen komt, terwijl er bijvoorbeeld ook nog zilver uit allerlei zilvermijnen kan komen. Het is wereldwijd bekend dat het lang niet altijd zo is dat al deze spullen op een eerlijke manier worden verhandeld. Wanneer de grote juwelenontwerpers hierop moeten letten, dan hebben de hobbyisten ook een verantwoordelijkheid, zegt de actiegroep. Bovendien kan juist op die manier voor unieke producten worden gezorgd naar hun idee.

Meer doen

Een aantal hobbyisten is inmiddels van plan om meer te doen dan alleen een statement maken. Zij hebben samenwerking gezocht met fair trade organisaties in de landen waar de materialen die zij gebruiken vandaan komen. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat er meer directe lijnen ontstaan. Dit moet de economie op specifieke plekken ten goede komen. Hiermee wordt bijvoorbeeld voorkomen dat geld aan de strijkstok blijft hangen bij rijken in het land voordat het komt bij de arbeiders die de materialen hebben opgegraven of gedolven. In de toekomst willen zij nog meer van dit soort overeenkomsten aangaan.

 

Categorieën: Algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *